Gezinshuis Manoah uit Gouda

Bij gezinshuis.com zijn gezinshuisouders zelfstandig ondernemers binnen de franchise. Dat houdt in dat ze werken met onze bouwstenen en ons kwaliteitskeurmerk, maar dat ze wel hun eigen invulling en karakter aan het gezinshuis kunnen geven. Iedereen is immers anders in onze maatschappij. Zo ook gezinshuis Manoah. Mark en Anne Marie Boon-Rozendaal zijn de gezinshuisouders van gezinshuis Manoah, een kleinschalig gezinshuis in Gouda. Ze wonen aan de rivier de IJssel, waar de kinderen ’s zomers heerlijk kunnen zwemmen, suppen, varen en vissen. Zij vertellen over hun leven als gezinshuisouders.

Na bijna 20 jaar in het speciaal onderwijs te hebben gewerkt, ben ik, Anne Marie, in 2018 een gezinshuis gestart. Mijn man Mark werkt 3 dagen in de week buiten de deur in de ICT sector of thuis in ons tuinhuis. In ons gezinshuis wonen naast drie van onze biologische kinderen nog drie gezinshuiskinderen. Ik heb bewust gekozen voor kleinschaligheid omdat ik het fijn vind tijd en aandacht voor de kinderen te hebben en op deze manier een zo gewoon mogelijk gezin te kunnen zijn. Wij zijn christenen en werken samen met een kleine christelijke zorgaanbieder: Profila Zorggroep.

Gezinssamenstelling in het gezinshuis

We hebben 4 biologische dochters waarvan er nog drie thuis wonen. Daarnaast wonen er momenteel drie gezinshuiskinderen bij ons. Wij hebben nog steeds een warm contact met onze oudste pleegdochter, die inmiddels al jaren op zichzelf woont. Zij hoort helemaal bij ons gezin.

Onze doelgroep en specialisatie

Wij richten ons als gezinshuis op kinderen met een lichte verstandelijke beperking en /of psychiatrische problematiek (hechtingsproblematiek, traumaproblematiek en ADHD en vormen van ASS) van 4-18 jaar, die op grond van gedrag en problematiek baat kunnen hebben bij een gezinshuis en binnen een gezinssysteem kunnen functioneren. Kinderen die in emotionele en affectieve zin nog kunnen groeien en die in staat zijn de van buitenaf aangereikte structuur, normen en waarden in de loop van de tijd te internaliseren. Kinderen die specifiek gebaat zijn bij continuïteit in de begeleiding en die profiteren van de nabijheid van de gezinshuisouders. Met deze doelgroep hebben wij ervaring en hierin ligt onze kracht.

Wij werken middels de Triple-C methodiek. Triple-C is een behandelmodel voor mensen met een verstandelijke beperking en gedragsproblemen. De drie C’s staan voor Cliënt, Coach en Competentie. Triple-C neemt in tegenstelling tot veel andere modellen niet het probleemgedrag of de stoornis als uitgangspunt, maar de menselijke behoeften. Doel van Triple-C is ‘het gewone leven ervaren’, met alles wat daarbij hoort: een plek waar je je veilig en thuis voelt, mensen op wie je kunt bouwen en een betekenisvolle invulling van de dag. Dat is waar coaches (begeleiders) en cliënten elke dag samen aan werken. Als dat lukt, krijgen cliënten steeds meer vertrouwen; in hun omgeving, in de ander en in zichzelf. Stress en probleemgedrag verdwijnen naar de achtergrond.