Kwaliteitsconcept & Keurmerk
Ons kwaliteitsconcept voor gezinshuizen: cyclisch werken als professional
Als gezinshuisouder bij Gezinshuis.com ben je professioneel opvoeder. Je werkt volgens de kwaliteitscriteria gezinshuizen, die door het werkveld vastgesteld zijn. Je moet een soort duizendpoot zijn. Er is veel negatieve beeldvorming door misstanden in de jeugdzorg. De Inspectie is volop bezig met controles. Gezinshuis.com is dan een betrouwbare partner die door dik en dun met je meegaat. Ons kwaliteitskader borgt dat je voldoet aan de gevraagde kwaliteitseisen, je continu blijft reflecteren op je handelen en dat je voldoet aan de wet- en regelgeving. Daarmee geef je betrokken partijen openheid van zaken en de mogelijkheid om mee te kijken in je gezinshuis. Transparantie is binnen onze sector een groot goed. Ons kwaliteitssysteem bestaat uit 5 fases waarvan een aantal onderdelen cyclisch steeds terugkomen.
Ons kwaliteitssysteem
Ons kwaliteitssysteem bestaat uit 5 fasen. Hiermee staan we borg voor de kwaliteit van al onze gezinshuizen. Hieronder leggen we elke fase apart uit.
Fase 1: Startkwalificatie
Voordat we starten, moet je een aantal zaken op orde hebben:
- Je hebt een ondernemingsplan, actueel portfolio, jaarplan en jaarbegroting.
- Je hebt in overleg met de regiomanager een coach benaderd. De coach is er voor jou om je te helpen je vitaliteit te bewaren.
- Je hebt je aangemeld bij Jeugdstem zodat er een vertrouwenspersoon aan jouw gezinshuis wordt gekoppeld.
- Je hebt een VOG en een risico-inventarisatie gedaan.
Fase 2: Keurmerk Gezinshuizen
Als startend gezinshuis voer je binnen een halfjaar je eerste interne audit uit. Daarnaast heb je een jaar om je Keurmerk te halen. Binnen het eerste jaar laat je de eerste externe audit uitvoeren. Het Keurmerk Gezinshuizen bewijst de kwaliteit van je gezinshuis aan derden zoals gemeenten, instanties en het netwerk van het kind.
Voordelen van het Keurmerk:
- Transparantie: Je laat zien hoe je handelt
- Alles op orde
- Persoonlijke ontwikkeling: Je successen en verbeterpunten worden inzichtelijk
Fase 3: Het samenwerkingsonderzoek en thuisklimaatonderzoek
Als gezinshuis heb je een grote schil van instanties en personen om je heen. Het is belangrijk dat de samenwerking regelmatig te toetsen zodat je de kwaliteit van je gezinshuis hooghoudt. Het samenwerkingsonderzoek brengt de samenwerking met zorgaanbieders, biologische ouders en pedagogisch medewerkers in kaart. Het onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd en is samengesteld in samenwerking met Hogeschool Windesheim.
De stem van de jeugdigen in het gezinshuis is erg belangrijk. Zij wonen er. Met het thuisklimaatonderzoek wordt er uitvoerig gekeken naar de sfeer en aandacht binnen het gezinshuis en hoe deze ervaren wordt. Hier worden ook de eigen kinderen in meegenomen. Voor hen is het immers ook een bijzondere situatie om met andere kinderen je ouders te moeten delen. Het thuisklimaatonderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd in samenwerking met de Hogeschool Leiden.
Lees meer over het thuisklimaatonderzoekFase 4: ISO-certificering
Het keurmerk laat zien dat je aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet. Door middel van ISO-audits wordt steeds gekeken of die kwaliteit op peil is en blijf je door verbeteren. De audits worden uitgevoerd door het Keurmerkinstituut.
Fase 5: Jaarevaluatie
Fase 5: Jaarevaluatie
Elk jaar voer je het jaargesprek met de zorgaanbieder en je regiomanager van Gezinshuis.com. Met behulp van het jaarplan in het Keurmerk breng je jouw successen, scholing en uitdagingen in beeld en bespreek je de aanpak voor het aankomende jaar.
Gezinshuisouders aan het woord
Bram en Britt Derks
Waarom wij kozen voor gezinshuis.com? We wilden als zelfstandig ondernemers starten, maar dat is in je eentje een hele puzzel. Gezinshuis.com heeft ons erg geholpen, bijv. met de uitgebreide screening. Daarmee konden we naar de bank toe hard maken dat we voldoende sterk stonden om een gezinshuis te starten.
Meer dan 30 kinderen
In 30 jaar hebben gezinshuisouders Karin en André meer dan 30 kinderen zien komen en gaan: “Je zal maar onveilig opgroeien thuis, daarom uit huis moeten om je vervolgens thuis te gaan voelen op een plek die je niet kent. Dat is voor elk kind traumatisch. Ons verlangen is altijd geweest om deze kinderen alsnog een fijne jeugd te geven, ondanks de slechte start.”
Zo gewoon mogelijk opgroeien
“In een gezinshuis laten we kinderen zo gewoon mogelijk opgroeien. En volgens mij verdient elk kind dat. Om thuis te komen en op te groeien in een gezinsomgeving.” Ria van Dijk van gezinshuis Schitter.